15 myter om tøymykner – og fasiten!

Er det sant at tøymykner ødelegger håndklær, og kan det egentlig brukes på ull? Svarene får du her.

myter om tøymykner

1. Tøymykner er bra å bruke på bomull, men ikke på ull

Feil! Tøymyknere har en svært god effekt på bomull, men det betyr ikke at de er uegnet for ull. Tvert imot kan det faktisk være mye positivt som kan komme ut av å bruke tøymykner på ull fordi det blant annet kan føles mykere mot huden og den bidrar til å beskytte ullfibrene.

2. Jeg kan ikke bruke tøymykner på regnjakker, skalljakker, regnbukser og annet liknende tøy

Riktig! Vannavstøtende og pustende materialer er ikke egnet for tøymyknere. Pustende materiale er finvevde tøyfibre der tøymykneren kan påvirke pusteegenskapene og de vannavstøtende egenskapene til materialet.

3. Man kan ikke bruke tøymykner på treningstøy

Både riktig og feil! Det anbefales å følge vaskeanvisningen til treningstøyet. Ofte finner du treningstøy i mikrofiber som lycra, polyester og polyamid. Her anbefales ikke bruk av tøymykner. Derimot kan tøymykner fint brukes på alt av fritids- og treningstøy i bomull og ull som for eksempel bomulls t-skjorter, sokker, sportsboxere, ulltøy og så videre. Med andre ord kan tøymykner fint brukes på alt treningstøy, så lenge det ikke har pustende, vannavstøtende eller teknisk membranmateriale.

myter om tøymykner: kan man bruke tøymykner på treningstøy

4. Man trenger ikke bruke tøymyknere når man tørker i tørketrommel

Feil! Både tørketrommel og tøymyknere gjør tøyet mykt, men det er flere andre fordeler med tøymyknere som tørketrommelen ikke har. Tøymyknere bidrar til god duft i tøyet, reduserer statisk elektrisitet og bidrar til å bevare fargene lenger. I tillegg gjør tøymykner at fibrene varer lenger.

5. Tøymykner på håndklær gjør at håndkleet ikke absorberer vann like bra

Dette kan være riktig. Tøymykneren legger seg som et beskyttende lag utenpå fibrene og kan derfor gjøre at det ikke absorberer like godt som et håndkle uten tøymykner. Håndklærne vil likevel fortsatt gi et tørt resultat og fordelen med tøymykner er at håndklærne blir myke og behagelige å bruke.

6. Man kan ikke bruke tøymykner når man håndvasker

Feil! Man kan absolutt bruke tøymykner i håndvask. Når du skal skylle såpen ut av tøyet kan du lage et skyllevann med lunkent vann og tøymykner etter at tøyet har ligget i vaskevannet. Man følger egen doseringsanvisning for håndvask som står bak på flasken.

7. Eddik gir akkurat samme effekt som tøymykner

Feil! Eddik har en funksjon på tøyet med tanke på statisk elektrisitet, men den vil samtidig ikke bidra til å gjøre tøyet mykt, bevare fibrene eller gjøre det velduftende.

8. Klærne holder seg fine lenger dersom jeg bruker tøymykner

Riktig! Tøymykner bidrar faktisk til at både tøyfibrene og fargene bevares. Tøymykner fungerer nemlig som en balsam for tøyet og smører og beskytter tekstilfibrene slik at de ikke så lett ”flises opp”. I tillegg til å bli svakere, kan også oppflisede fibre gi tøyet en blassere farge. Tøymykner er derfor et middel som bidrar til å forebygge slitasje på tøyet.

Tøymykner Blenda Sensitiv

9. Tøyet blir antistatisk av tøymykner

Riktig! Tøymykner smører fibrene i tøyet under vask og bidrar til å redusere friksjon. Dette reduserer opparbeidelse av statisk elektrisitet.

10. Lukt setter seg i tøyet og ødelegger dem

Feil! Ingen studier viser til at tøymykner gir vond lukt som sitter igjen og ødelegger tøyet. Faktisk vil tøymykner kunne bidra til å beholde den opprinnelige pusteevnen til tøyet. Der fibrene etter vask uten tøymykner filtrer seg sammen og danner mer tettvevd materiale, vil tekstiler vasket med tøymykner beholde fibrene slik de opprinnelig var. Dette gjør at fuktighet, for eksempel svette, lettere transporteres ut av tøyet.

11. Har det satt seg vond lukt i favorittplaggene dine, bør du slutte å bruke skyllemiddel på dem

Feil! Det er ikke tøymykneren som gir dårlig lukt, men heller at tøyet i seg selv ikke har vært tilstrekkelig vasket i utgangspunktet.

12. Dersom noen i familien har sensitiv hud bør dere kutte ut skyllemiddel

Feil! Hvis du er klar over at noen er allergisk mot parfyme bør du velge en parfymefri tøymykner, men selve tøymykneren i seg selv skaper ikke allergiske reaksjoner. En tøymykner kan faktisk bidra med motsatt effekt. Tøy som er vasket med tøymykner føles gjerne mykere på huden og kan dermed virke mindre irriterende på de med sensitiv hud.

13. Det er bare tull at tøyet blir lettere å stryke dersom jeg bruker tøymykner

Feil! Det blir faktisk lettere å stryke fordi tøymykner smører tøyfibrene. Det blir derfor mindre friksjon mellom fibrene, noe som gjør det enklere å stryke.

myter om tøymykner: tøyet blir lettere å stryke dersom jeg bruker tøymykner

14. Skyllemiddel øker vaskehyppigheten

Feil! Bruk av tøymykner vil danne et beskyttende lag rundt tekstilet som kan forhindre at flekker setter seg godt fast. Tøyet blir dermed lettere å vaske ved at man trenger kortere vaskeprogram og lavere temperaturer, noe som igjen gjør at det kreves mindre energi for å få tøyet rent. I tillegg vil den antistatiske effekten som en tøymykner gir kunne bidra til at tøyet ikke tiltrekker støv like lett.

15. Klær som ellers ville vært brukbare kastes på grunn av lukt

Feil! Det er ingen studier som viser til at tøymykner gir vond lukt som sitter igjen og ødelegger tøyet og det er derfor heller ingen grunnlag for å påstå at klær som vaskes med tøymykner kastes hyppigere. Faktisk er det flere miljøfordeler ved bruk:

• Bruk av tøymykner er med på å smøre fibrene i tekstilen. Dette medfører at gnisninger mellom fibrene reduseres og derfor sjeldnere slites mot hverandre eller mot harde overflater og brekker. Med andre ord vil klærne bevares lenger både i farge og fasong og tøymykneren vil dermed være en miljøfordel med tanke på gjenbruk.
• Tøymykner gjør klærne enklere å stryke, og krever derfor mindre strøm.
• Med tøymykner vil plagget kunne tørke fortere og dermed trenge kortere tid i en tørketrommel. Energi spart!

Tommelfingerregler for bruk av tøymykner:

  • Ikke bruk tøymykner på ull eller tøy som er vannavstøtende, pustende, eller lagd av teknisk membranmaterialeeller .
  • Tøymykner forlenger varighet på fibrene i tøyet.
  • Tøymykner gjør at tøyet lukter godt, bevarer farger lenger og reduserer statisk elektrisitet.
  • Tøymykner kan bidra til å beholde den opprinnelige pusteevnen til tøyet.
  • Bruk en parfymefri tøymykner dersom noen har sensitiv hud. Tøymykner kan faktisk redusere irritasjon på sensitiv hud.
  • Tøymykner bidrar til å spare strøm!