Har stroppen på parkdressen røket? Slik fikser du den selv

Stroppen på parkdressen eller regntøyet holder barnet varmt og tørt, men hva gjør du når støvelstroppen ryker eller forsvinner?

parkdress

Regnbukser og parkdresser til barn er utstyrt med stropper til å ha under støvlene. Disse stroppene er viktige for å holde barnets ankler tørre og varme, men utsettes for mye slitasje. Hva gjør du når de ryker eller forsvinner?

Stroppen holder dressen på plass

Det kan være fort gjort å tenke at det sikkert går greit. Dressen har jo fortsatt strikk nederst på beina og holder seg sikkert greit nok på plass. Eller? Nei!

Uten disse stroppene, har dressen lett for å skli opp, og barnet blir både vått og kaldt på anklene. I tillegg har sølepytter og snøhauger har en magnetisk tiltrekningskraft på små barn. For å unngå at det meste av sølevannet eller snøen havner nedi støvlene, er disse stroppene helt nødvendige.

Kjøp knappehullsstrikk i metervare

Den enkleste, billigste og mest tilgjengelige løsningen, er å kjøpe såkalt knappehullsstrikk i en stoff- eller sybutikk. Du får den som metervare i flere farger. Svarte og hvite strikker er de mest vanlige, men vi trenger neppe å poengtere ulempene med hvite støvlestrikker på barnas utedresser…

Hvis dressens opprinnelige støvlestropper ikke var festet med knapper, trenger du også knapper til å sy i selve dressen. Det er disse du fester knappehullsstrikken i. Sjekk at knappene du bruker er store nok til ikke å skli ut av knappehullet, men små nok til at du får strikken av og på. Hvis de som allerede er sydd på dressen er for små for den nye strikken, må du ta dem av og bytte dem ut med større knapper.

Dette trenger du

  • To knapper per stropp
  • Nål og tråd
  • Knappehullsstrikk
  • Saks

Slik gjør du det

  1. Sy de to knappene på hver sin side av fotåpningene i dressen. Pass på at du syr dem slik at strikken går på tvers av støvlene, altså på yttersiden og innersiden ankelen, ikke foran og bak. Knappene bør sys på innsiden av dressen.

2. Klipp knappehullsstrikken mellom to knappehull slik at den blir lang nok til å festes under barnets støvel. Klipp den heller for lang enn for kort.


3. Træ dressen over barnets støvel, gjerne mens barnet har dressen på seg, og fest strikken på knappene. Du kan enkelt justere hvor stramt stroppen sitter ved å feste den i et annet knappehull.

Silikonstropper

Mange foretrekker silikonstropper, og i flere nettforum for småbarnsforeldre trekkes stroppene fra Reima fram som spesielt gode. De er dessverre vanskelige å få tak i i butikk, men selges i par på produsentens egne nettsider.

En fordel med stropper i silikon, er at de ikke blir gjennomvåte. Du kan skylle dem i vann for å få bort skitt og gjørme uten at selve stroppen blir våt og ekkel. De er rett og slett mindre grisete enn tekstilstrikkene.

Stropper i silikon er også svært holdbare og tåler slitasjen fra lekende, hoppende, plaskende, herjende barneføtter godt.

Støvelstropper på parkdresser og regntøy

  • Holder dressen på plass og beskytter barnas ankler mot kulde og fuktighet.
  • Er utsatt for intens bruk og stor slitasje, så sjekk dem jevnlig og bytt dem ut når det trengs.
  • Er viktige for å få utnyttet dressens egenskaper best mulig.
  • Bruk enkle knappehullsstrikker som festes med to knapper per stropp eller kjøpe støvelstropper i silikon direkte fra dressprodusenten.