Vaske håndklær? Slik blir de myke igjen

Er håndklærne så stive at de snart går av seg selv? Her er de beste tips til å vaske håndklær slik at de blir myke og velduftende igjen.

myke håndklær

Stivt eller mykt håndkle? Der har vi ulike preferanser. Men når håndkleet er så hardt at det mest føles som en hudskrubb, vil nok de fleste foretrekke en mykere variant.

Press ut vannet av håndklærne

Så hvorfor blir egentlig håndklærne stive i vask? Ifølge Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar har det å gjøre med både hva slags kvalitet og alder håndklærne har i utgangspunktet. Men mest av alt handler det om hvor fuktige de er etter vasken.

Med andre ord: Jo fuktigere håndklær, deto stivere blir de når de tørker.

– Hvis du skal henge håndklærne til tørk på stativ inne eller ute, kan det derfor være lurt å sette på ekstra sentrifugering etter vasken. Da får du presset ut enda mer av vannet, og håndklærne vil bli mykere når de tørker, fastslår hun.

Tøymykner bevarer mykhet

Eksperten anbefaler vask på 60 grader, samt bruk av tøymykner. Det smører nemlig fiberhårene, bevarer fargene og gjør at håndklærne holder seg myke lenger. Men ikke alle er enige i nødvendigheten av tøymykner.

– Skyllemiddel gjør håndklær mykere, men også mindre egnet til å tørke fordi de suger dårligere opp fuktigheten, sier Ingun Grimstad Klepp. Hun er forskningsleder ved SIFO, Oslo Met, og har forsket på tekstiler og klesvaner i en årrekke.

– Klær blir mykere også om de tørkes i tørketrommel og om de tørker i vind, påpeker Grimstad Klepp.

Eddik og natron for god lukt og mykhet

Noen velger å kombinere tøymykner-bruken med en eddik/natron-kur innimellom. Ifølge lifehacker.com kan nemlig en dose eddik og natron være en effektiv metode for å fjerne såpe- og tøymyknerrester i tøyfibrene og dermed øke tørkekapasiteten, men også mykheten og godlukten, i håndkleet.

Måten du gjør det på, er at du kjører rene håndklær gjennom en varm vask med en dose eddik (7 prosent) i såpedoseringskammeret og en dose natron i tøymyknerkammeret. Ifølge nettstedet skal de naturlige remediene også fungere på gamle og stive håndklær.

Tørketrommel er trikset

Et råd som stort sett alltid virker for å få mykere håndklær, er å tørke dem i tørketrommelen. Eldre håndklær vil bli stivere etterhvert og mister noe av mykheten. Men har du dem i tørketrommelen blir så og si alle håndklær myke. For å få de aller mykeste håndklærne, er altså tørketrommeltrikset.

Synes du det tar lang tid å tørke i tørketrommelen? Da er det kanskje en stund siden du har rengjort den.

Håndklær varer ikke evig

Hvis håndklærne dine begynner å nærme seg 10-årsjubileet, er det kanskje mer affeksjonsverdi enn tørke-effekt som gjør at du holder fast på dem. Men husk at gjenbruk er velbruk. Mange er ikke klar over at også ødelagte tekstiler kan gjenvinnes, og kaster dem rett i søpla. Så lenge håndklærne er rene, kan de leveres til UFF og Fretex, der de kan resirkuleres til for eksempel isolasjon i bygninger, bilmatter eller filleryer.